Nie masz pomysłu na drobny upominek mikołajkowy?
Dziś mam dla Ciebie przepis na przepyszne ciasteczka z bakalii i nasion, oczywiście standardowo bez dodatku cukru.
Zapakowane w folię prezentową z ładną wstążką i liścikiem będą pyszną alternatywa dla prezentu w postaci sklepowych łakoci!
Ale od razu mówię- ciasteczka są pyszne więc lepiej od razu zrób podwójną ilość, bo może się okazać, że nie będziesz się chciała nimi podzielić!
100 g orzechów ziemnych (zwykłe, niesolone)
80 g płatków owsianych błyskawicznych
50 g żurawiny suszonej
10 g rodzynek
2 łyżki pestek słonecznika
20 g pestek dyni
4 białka
4 łyżki erytrolu (lub inny słodzik)
*składniki możesz tak naprawdę łączyć wg uznania. Nie lubisz żurawiny i orzechów ziemnych? Zamień je na suszone śliwki i nerkowce. Możesz też użyć innych orzechów, suszonych owoców czy nasion. Mieszaj i testuj smaki!
Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni
W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz białek i słodzika. Białko i słodzik mieszamy dokładnie w osobnej miseczce (można zostawić na chwilę do rozpuszczenia).
Jako kolejny krok dokładnie mieszamy wszystko razem tak, aby składniki się połaczyły.
Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać ciasteczka. Jeżeli uznasz, że składniki słabo się łączą, dodaj jedno białko, i wydłuż czas pieczenia o kilka minut (cały czas kontrolując). Nakładanie ciasteczek na blachę jest trochę pracochłonne bo masa jest luźna i poszczególne składniki słabo się ze sobą trzymają. Można sobie po pomagać palcami i łyżką. Zakończyć formowanie szklanką jak na filmie. Piec około 30 minut. Zdjąć z blachy po ostudzeniu (białka powinny już wtedy dobrze skleić składniki)
Dziś mam dla Ciebie przepis na przepyszne ciasteczka z bakalii i nasion, oczywiście standardowo bez dodatku cukru.
Zapakowane w folię prezentową z ładną wstążką i liścikiem będą pyszną alternatywa dla prezentu w postaci sklepowych łakoci!
Ale od razu mówię- ciasteczka są pyszne więc lepiej od razu zrób podwójną ilość, bo może się okazać, że nie będziesz się chciała nimi podzielić!
Składniki*:
80 g płatków owsianych błyskawicznych
50 g żurawiny suszonej
10 g rodzynek
2 łyżki pestek słonecznika
20 g pestek dyni
4 białka
4 łyżki erytrolu (lub inny słodzik)
*składniki możesz tak naprawdę łączyć wg uznania. Nie lubisz żurawiny i orzechów ziemnych? Zamień je na suszone śliwki i nerkowce. Możesz też użyć innych orzechów, suszonych owoców czy nasion. Mieszaj i testuj smaki!
Wykonanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki oprócz białek i słodzika. Białko i słodzik mieszamy dokładnie w osobnej miseczce (można zostawić na chwilę do rozpuszczenia).
Jako kolejny krok dokładnie mieszamy wszystko razem tak, aby składniki się połaczyły.
Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą łyżki nakładać ciasteczka. Jeżeli uznasz, że składniki słabo się łączą, dodaj jedno białko, i wydłuż czas pieczenia o kilka minut (cały czas kontrolując). Nakładanie ciasteczek na blachę jest trochę pracochłonne bo masa jest luźna i poszczególne składniki słabo się ze sobą trzymają. Można sobie po pomagać palcami i łyżką. Zakończyć formowanie szklanką jak na filmie. Piec około 30 minut. Zdjąć z blachy po ostudzeniu (białka powinny już wtedy dobrze skleić składniki)
wygladają pysznie! ja bym musiała chyba z 10 porcji takich zrobić :)
OdpowiedzUsuń